چند نکته درباره ی یک ویتامین همه چیز تمام
+0 به یه نویتامین D یکی از ریزمغزیهای مهم در بدن است که منبع اصلی آن، آفتاب است. با توجه به گرما و روزهای طولانی آفتابی خوزستان، تصور میشود که مردم این استان با کمبود ویتامین D مواجه نیستند در حالی که بنا به گفته مسئولان بهداشتی استان، ۶۸ درصد مردم خوزستان مبتلا به کمبود ویتامین D هستند.
مهنوش صاحبدل مسئول دفتر بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان در خصوص وضعیت کمبود ویتامین D در خوزستانیها اظهار کرد: ۹۲ درصد زنان باردار، ۳۶ درصد کوکان ۱۵ - ۲۳ ماهه،۷۵ درصد کودکان ۶ ساله، ۷۱ درصد نوجوانان و ۶۸درصد میانسالان اقلیم جنوب خوزستان و اهواز و حومه کمبود ویتامین D دارند.
وی ادامه داد: همچنین ۷۸ درصد زنان باردار، ۳۱ درصد کودکان ۱۵ - ۲۳ ماهه، ۵۹ درصد کودکان ۶ ساله، ۷۷ درصد نوجوانان و ۵۴ درصد میانسالان در اقلیم شمال خوزستان به کمبود ویتامین D مبتلا هستند.
مسئول دفتر بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به علائم کمبود ویتامین D اظهار کرد: علائم کمبود ویتامین D در بسیاری اوقات مبهم و غیر اختصاصی است و به همین علت، این عارضه دیر تشخیص داده میشود.
وی بیان کرد: بدیهی است که کمبود ویتامین D زنان باردار عوارض جدیتر و قابل توجهتری داشته باشد که میتواند سلامتی مادر باردار و حتی سلامتی جنین و نوزاد آینده را تهدید کند.
صاحبدل افزود: علائم کمبود این ویتامین در کودکان و بزرگسالان قدری متفاوت است. این علائم در بزرگسالان عبارت است از درد مبهم و پراکنده در تمام بدن، ضعف کلی بدن و ضعف در ایستادن و بالا رفتن از پله و در مراحل پیشرفتهتر لنگیدن، درد استخوان به ویژه در دنده، مفصل ران، کف پا و ران.
وی با اشاره به عوارض کمبود ویتامین D، گفت: از مهمترین پیامدهای کمبود ویتامین D میتوان به راشیتیسم در کودکان، پوکی استخوان در بزرگسالان، اختلال در رشد قدی کودکان و نوجوانان، افزایش ابتلا به آسم و آلرژی، افزایش خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای خودایمنی از جمله بیماری MS را نام برد.
مسئول دفتر بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به علل کمبود ویتامین D، بیان کرد: عدم مکملیاری با این ویتامین در کودکان زیر ۲ سال، کمبود ویتامین درربدن مادر برای کودکان شیرخوار، رژیم غذایی گیاهخواری، مصرف کم شیر و لبنیات، عدم استفاده از نور مستقیم آفتاب ( به دلایلی مانند آلودگی هوا، هوای ابری و استفاده از کرم ضد آفتاب) از مهمترین دلایل بروز کمبود ویتامینD هستند.
وی در خصوص درمان این این کمبود ویتامین، بیان کرد: استفاده از مکملها طبق تجویز پزشک راه درمان کمبود ویتامین D است.
صاحبدل افزود: مهمترین منبع تامین ویتامین بدن سنتز پوستی است و در افراد زیر ۷۰ سال ۸۰ تا ۹۰ درصد ویتامین D از طریق تابش نور مستقیم آفتاب بر پوست ایجاد میشود. همچنین مواد غذایی به طور طبیعی مقدار کمی ویتامین D دارند. ماهیهای چرب مثل سالمون، ساردین و روغن کبد ماهی منابع غذایی غنی از ویتامین D هستند. به مقدار کم و متغیر نیز در کره، خامه، زرده تخم مرغ و جگر ویتامین D وجود دارد.
مسئول دفتر بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به راههای پیشگیری از کمبود ویتامین D، گفت: قرار گرفتن در معرض نور (صورت و دستها به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه و به مدت دو تا سه بار در هفته در ماههای زمستان در معرض نور مستقیم آفتاب قرار گیرد) ویتامین D مورد نیاز تامین میشود. البته جهت اجتناب از اثرات زیانبار نور خورشید به خصوص در تابستان، باید در ساعات نزدیک ظهر (۱۱ صبح تا ۱۶) از مواجهه با نور خورشید اجتناب شود.
منبع:سایت برترین ها